Wiedza dla firm

Zakup nieruchomości komercyjnej: VAT czy PCC i co z odliczeniem?

Kamienne bryły połączone szklanym przęsłem w kompozycji architektonicznej

Przy zakupie nieruchomości komercyjnej w Polsce opodatkowanym VAT co do zasady nie występuje PCC. Sprzedaż zwolniona z VAT zwykle oznacza PCC po stronie kupującego, a wyłączenie transakcji z VAT jako zbycia przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części wymaga odrębnego rozliczenia. Prawo do odliczenia VAT zależy także od wykorzystania obiektu przez nabywcę. Te różnice mogą zmienić budżet zakupu hali, biura lub magazynu o setki tysięcy złotych.

Kupujesz nieruchomość, przedsiębiorstwo czy ZCP?

Zbycie przedsiębiorstwa lub zorganizowanej części przedsiębiorstwa (ZCP) jest wyłączone z VAT na podstawie art. 6 pkt 1 ustawy o VAT. Dlatego przed ustalaniem daty pierwszego zasiedlenia budynku trzeba sprawdzić, co rzeczywiście przechodzi na kupującego. Definicję ZCP zawiera art. 2 pkt 27e. Sprzedaż takiego zespołu wymaga innego rozliczenia niż dostawa samego budynku.

Wyobraźmy sobie halę z najemcami. Nabywca przejmuje nieruchomość i prawa wynikające z umów najmu, ale sam organizuje zarządzanie, finansowanie i zaplecze działalności. To inna sytuacja niż przejęcie funkcjonującego zespołu składników, który pozwala kontynuować wyodrębnioną działalność bez istotnego uzupełniania organizacji. Sam fakt, że następnego dnia nadal wpływa czynsz, nie zamyka analizy.

W interpretacji z 22 października 2026 r., 0111-KDIB3-3.4012.342.2026.3.JSU, organ badał szczegółowy zakres przejmowanych składników i zasobów pozostających poza transakcją. W opisanym modelu zaakceptował dostawę aktywów, a nie zbycie przedsiębiorstwa lub ZCP. Znaczenie miały m.in. elementy organizacji działalności, które nabywca musiał zapewnić we własnym zakresie, oraz planowane wykorzystanie nieruchomości do opodatkowanego najmu.

Z tej sprawy nie wynika, że brak jednego rodzaju umowy zawsze przesądza o VAT. W Schriever, C-444/10, z 10 listopada 2011 r., Trybunał wskazał, że ocena zespołu pozwalającego kontynuować działalność zależy od jej charakteru; dostęp do pomieszczeń może być zapewniony także przez najem. Liczy się zdolność do prowadzenia działalności i zamiar jej kontynuacji, a nie mechaniczna lista wszystkich możliwych składników.

Jeżeli przedmiotem jest przedsiębiorstwo lub ZCP, nie wystawia się prawidłowo faktury z VAT tylko po to, aby kupujący go odliczył. Trzeba odrębnie ustalić PCC od sprzedawanych rzeczy i praw oraz ewentualne przejęcie obowiązku korekt VAT z art. 91 ust. 9.

Kiedy sprzedaż używanego budynku jest zwolniona z VAT?

Podstawowe zwolnienie dla budynków, budowli i ich części wynika z art. 43 ust. 1 pkt 10 ustawy o VAT. Nie obejmuje ono dostawy w ramach pierwszego zasiedlenia lub przed nim ani dostawy przed upływem dwóch lat od pierwszego zasiedlenia. Dlatego potrzebna jest historia konkretnego obiektu, a nie samo zapewnienie, że jest „stary”.

Pierwsze zasiedlenie, zdefiniowane w art. 2 pkt 14, obejmuje także rozpoczęcie użytkowania na potrzeby własne po wybudowaniu albo kwalifikowanym ulepszeniu. Trzeba sprawdzić wydatki na ulepszenie, próg 30% wartości początkowej i charakter prac. Nie każdy remont jest nowym pierwszym zasiedleniem. Dla poszczególnych budynków lub części tej samej inwestycji daty i warunki mogą się różnić.

W Kozuba Premium Selection, C-308/16, z 16 listopada 2017 r., spór dotyczył m.in. rozumienia pierwszego zasiedlenia i przebudowy. Trybunał zakwestionował uzależnianie pierwszego zasiedlenia od czynności opodatkowanej. W odniesieniu do ulepszeń istotne były natomiast zmiany pozwalające traktować obiekt jako istotnie przebudowany, a nie dowolny wydatek księgowy. Wyrok pomaga zrozumieć, dlaczego analiza powinna obejmować faktyczne użytkowanie i zakres robót.

Jeśli zwolnienie z pkt 10 nie przysługuje, należy jeszcze zbadać art. 43 ust. 1 pkt 10a i inne właściwe podstawy. „Brak dwóch lat” nie jest samodzielnym dowodem, że zawsze trzeba naliczyć 23% VAT. W niektórych wariantach decydują również historia odliczenia i wydatki sprzedawcy.

Czy można wybrać VAT zamiast zwolnienia?

Przy zwolnieniu z art. 43 ust. 1 pkt 10 strony mogą wybrać opodatkowanie, jeżeli spełnią warunki art. 43 ust. 10–11. Obejmują one status czynnych podatników VAT oraz zgodne oświadczenie z wymaganymi danymi, złożone właściwą drogą: przed dostawą do właściwego organu albo w akcie notarialnym w związku z dostawą.

To ważne ograniczenie: mechanizm wyboru dotyczy konkretnego zwolnienia. Nie usuwa wyłączenia dla przedsiębiorstwa lub ZCP i nie służy do dowolnej rezygnacji z każdego zwolnienia nieruchomościowego.

W interpretacji z 26 października 2026 r., 0111-KDIB2-3.4014.434.2026.3.BZ, analizowano transakcję obejmującą budynki o różnych przesłankach rozliczenia VAT. Dla części objętej zwolnieniem strony planowały prawidłowo zrezygnować z niego. Organ powiązał wyłączenie PCC z rzeczywistym opodatkowaniem transakcji VAT. Sam status stron jako podatników VAT nie wystarczałby do takiego wniosku.

Ile wynosi VAT i PCC przy zakupie za 5 mln zł?

Przyjmijmy własny przykład: cena netto zwykłej nieruchomości komercyjnej wynosi 5 mln zł i odpowiada jej wartości rynkowej. Sprzedający jest podatnikiem VAT działającym w tym charakterze. Porównujemy skutecznie opodatkowaną dostawę ze sprzedażą zwolnioną. Zakładamy stawkę VAT 23% i brak szczególnego zwolnienia z PCC.

Zakup nieruchomości komercyjnej za 5 mln zł: model VAT i PCC; kwoty w złotych
Pozycja Dostawa z VAT 23% Dostawa zwolniona z VAT
Cena bez VAT 5 000 000 zł 5 000 000 zł
VAT w cenie do zapłaty 1 150 000 zł 0 zł
PCC od wartości rynkowej 0 zł 100 000 zł
Wydatek na cenę i te podatki przy zakupie 6 150 000 zł 5 100 000 zł
Możliwe odliczenie VAT przy pełnym prawie 1 150 000 zł 0 zł

Wyłączenie PCC dla opodatkowanej dostawy wynika z art. 2 pkt 4 lit. a ustawy o PCC. Przy sprzedaży zwolnionej wyjątek dotyczący nieruchomości wymaga zastosowania art. 2 pkt 4 lit. b; stawka 2% i podstawa rynkowa wynikają z art. 7 ust. 1 pkt 1 lit. a oraz art. 6 ust. 1 pkt 1.

W wariancie pełnego odliczenia VAT może być ekonomicznie neutralny, ale przez pewien czas trzeba sfinansować dodatkowe 1,15 mln zł. Moment odliczenia, sposób wykorzystania nadwyżki i ewentualny zwrot mają własne warunki z art. 86–87 ustawy o VAT. Model nie obejmuje kosztu finansowania, opłat notarialnych i sądowych ani podatków sprzedawcy.

Jeżeli odliczenie nie przysługuje albo jest częściowe, wynik zmienia się zasadniczo. Przy przyjętym wyłącznie na potrzeby rachunku prawie do odliczenia 60% VAT nabywca odzyskałby 690 tys. zł, a 460 tys. zł pozostałoby nieodliczone. To nie stawka ustawowa: rzeczywisty zakres odliczenia trzeba ustalić z art. 86 i 90 dla konkretnego wykorzystania.

Odliczenie wymaga sprawdzenia obu stron transakcji

Nabywca powinien ustalić związek zakupu z czynnościami opodatkowanymi, prawidłowość faktury i przesłanki momentu odliczenia. Art. 88 ust. 3a pkt 2 wyłącza odliczenie z faktury dokumentującej transakcję niepodlegającą VAT albo zwolnioną. Zapłata VAT sprzedawcy nie naprawia błędnej kwalifikacji.

Warto też zaplanować późniejsze wykorzystanie obiektu. Przejście z najmu opodatkowanego na działalność zwolnioną lub inna zmiana przeznaczenia może uruchomić korektę. Dla nieruchomości zaliczonych do właściwej kategorii środków trwałych art. 91 ust. 2 przewiduje dziesięcioletni okres korekty, liczony według reguł tego przepisu. Rozliczenie zakupu nie zawsze kończy się zatem w miesiącu podpisania aktu.

Zaliczka, rachunek powierniczy i planowana rozbiórka mogą zmienić analizę

Wpłata przed aktem wymaga rozstrzygnięcia, czy jest już zapłatą za dostatecznie określoną przyszłą dostawę. Art. 19a ust. 8 ustawy o VAT przewiduje obowiązek podatkowy od otrzymanej części zapłaty, z ustawowymi wyjątkami. W interpretacji z 22 października 2026 r., 0111-KDIB3-3.4012.339.2026.3.MPU, znaczenie miało m.in. stopniowe uwalnianie środków z rachunku prowadzonego w ramach określonego modelu obsługi transakcji. Sama nazwa rachunku nie przesądzała o obojętności podatkowej przepływu. Trzeba zbadać dostępność pieniędzy oraz powiązanie wpłaty z dostawą.

Osobna pułapka dotyczy obiektu przeznaczonego do rozbiórki. W Don Bosco, C-461/08, z 19 listopada 2009 r., rozbiórka organizowana przez sprzedającego, rozpoczęta przed dostawą i gospodarczo powiązana z transakcją, wpływała na ocenę jej całości. W KPC Herning, C-71/18, z 4 września 2019 r., sam zamiar późniejszego wyburzenia istniejącego, funkcjonalnego budynku przez nabywcę nie wystarczał do potraktowania dostawy jako sprzedaży niezabudowanego terenu.

Rozróżnienie jest praktyczne: do dokumentów potrzebnych przed zakupem należy umowa rozbiórkowa i podział obowiązków, a nie tylko plan inwestycji kupującego. Przy dostawie budynku trzeba też uwzględnić art. 29a ust. 8 ustawy o VAT dotyczący gruntu.

Co uzgodnić przed podpisaniem aktu?

Warto zebrać historię użytkowania i ulepszeń, dokumenty dotyczące odliczeń sprzedawcy, zakres przejmowanych umów, przeznaczenie obiektu oraz harmonogram płatności. Dopiero na tej podstawie należy uzgodnić cenę netto lub brutto, ewentualny wybór VAT i skutki zmiany kwalifikacji transakcji. Klauzula w umowie powinna określać również współpracę przy korektach i dokumentach.

W budżecie utrzymania nabytego obiektu trzeba osobno uwzględnić coroczny podatek od nieruchomości. Jego przedmiot i podstawa wymagają własnej oceny, którą opisujemy w poradniku o przeglądzie klasyfikacji majątku firmy dla podatku od nieruchomości.

Przy transakcji transgranicznej odrębnie sprawdza się skutki podatków dochodowych i ewentualne MDR. Zgodnie z art. 86a Ordynacji podatkowej w brzmieniu obowiązującym od 1 października 2026 r. VAT jest wyłączony z zakresu podatków objętych tym raportowaniem. Sam wybór VAT przy krajowej sprzedaży nieruchomości nie jest więc podstawą do automatycznego zgłoszenia MDR.

Patryk Walewski i Michał Piegdoń mogą pomóc w analizie VAT i dokumentów transakcji, a Jarosław Włoch — w powiązaniu jej z ryzykami prawnymi i strukturą nabycia. Przedmiotem rozmowy powinien być konkretny obiekt i sposób jego wykorzystania: te same metry kwadratowe mogą wymagać różnych rozliczeń w zależności od historii i zakresu sprzedaży.

Porozmawiajmy o Twojej sprawie

Opisz krótko sytuację firmy i decyzję, którą chcesz przeanalizować. Zakres pracy i potrzebne dokumenty ustalimy w odpowiedzi.

Co przygotować do rozmowy

  • Zakres sprzedaży, historia użytkowania i ulepszeń obiektu
  • Cena, zaliczki, dokumenty sprzedawcy i plan wykorzystania nieruchomości

Napisz do nas

    Administratorem danych osobowych jest Tax Legal Partner J. Włoch, P. Szot spółka jawna z siedzibą w Krakowie, ul. Jana Zamoyskiego 81/15, 30-519 Kraków. Dane osobowe przetwarzane są m.in. w celu prowadzenia korespondencji w tym udzielania odpowiedzi na wysyłane do administratora wiadomości. Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o służących Państwu prawach, można znaleźć w naszej Polityce prywatności.
    Ta witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązuje Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi Google.

    Ustalimy zakres i kolejność dalszych działań. Ocena zależy od faktów, dokumentów i przepisów właściwych dla Twojej sytuacji.

    Doradztwo VAT przy transakcjach firm →

    Źródła i podstawa prawna